
Your social care and  
support – how much  
will you have to pay? 

Information 
about your 
financial 
assessment, 
how much you 
will pay, and 
where to  
get further 
information



Introduction
A care and support assessment will determine your needs and your 
personal budget. Your personal budget is the amount of money 
determined as sufficient to meet your eligible care and support 
needs. If you meet the criteria for financial support towards the cost 
of your care and support, a financial assessment will be carried out to 
determine the amount you must contribute towards this.
 
Do I have to pay towards  
the cost of my social care  
and support? 
Yes, the law says you must. 
Birmingham City Council will 
carry out a financial assessment 
to determine the amount you 
must contribute towards this.

What information do  
you need to carry out a 
financial assessment? 
To carry out a financial 
assessment we will require details 
of your finances and expenditure.

A person whose needs are to be 
met in the community may not  
be required to provide all of 
these details and will only be 
contacted if we are missing any 
information. Contact will be made 
on the telephone, by email or in 
writing or occasionally at a face 
to face meeting with you. We will 
also look at your income and  
offer help and support if you 
are able to claim any additional 
benefit, whilst advising you if 

this would result in an increase  
in your contribution.

A person whose needs are to 
be met in a care home setting 
will be asked to provide details 
on form ACF810. A financial 
assessment officer will look at 
all of your income, for example 
pensions and state benefits and 
your savings, for example, bank 
accounts, shares etc. and assets 
will calculate the amount that you 
need to pay towards the cost of 
your care and support. 

You will receive a copy of the 
financial assessment in writing.

If you would like an estimate 
of how much your contribution 
is likely to be please visit 
birmingham.gov.uk/care-
estimator. This is anonymous  
and only to give an indication  
of what your contribution  
may be.



What if I do not want to give 
you details of all my finances? 
If you don’t want to give us your 
details, we will not be able to 
advise you correctly and you  
may be charged the full cost for 
the care and support that you  
are receiving.

Which care and support 
services will I be asked to 
contribute towards? 
• Care provided in a Care Home
• Home Support 
• Day Opportunities 
• Shared Lives 
• Direct Payments

Are there any  
exceptions where  
I won’t be charged  
for my care?
Yes, if any of the  
following apply to you, 
you will not have  
to pay: 
• your care is provided 

under section 117 of 
the Mental Health Act 1983 

• your care is paid for in full 
by an NHS Trust. 

How much do I have to pay 
for respite in a care home? 
You do not need to have a 
financial assessment to determine 
how much you will pay for your 

respite accommodation. If you 
have more than £23,250 in 
savings you will pay for the full 
cost of the stay, otherwise you 
will pay a flat rate contribution 
per week. See Rates and Charges 
leaflet or visit birmingham.gov.
uk/helppayingforcare.

What is a top-up charge? 
If the weekly cost of the care and 
support provided in a care home 
that you have chosen is more 
than the city will pay (your
personal budget), this is known  

    as a ‘top-up’ charge. 



The Department of Health 
regulations state that someone 
other than you must be willing 
and able to pay this from their 
own money.

You can only pay your own  
top-up if you own your house  
and you have applied for the  
12-week ‘property value 
disregard’ and can use your 
savings to pay this for 12  
weeks only or if we have  
agreed to include this in a 
deferred payment. 

Can I ask the council to pay 
my top-up charge? 
We may pay the top-up on  
your behalf if you have a  
property that has been included 
in the assessment, and you 
meet the criteria for a deferred 
payment. If this applies to you, 
you should contact your social  
worker to request a  
sustainability assessment. 

You are also advised to read 
the Choice of Home and Top-
up leaflet and the Deferred 
Payment leaflet, which you can 
find on birmingham.gov.uk/
helppayingforcare. 

When will I have to pay  
the full cost of my care  
and support? 
If you have assets worth more 
than £23,250 you will have to pay 
the full cost. Assets are capital or 
property that might include Post 
Office, current accounts, savings, 
investments, shares, premium 
bonds, your home or homes,  
land or your business. However, 
please note that if you are 
receiving care and support 
and you remain living at home, 
the property you live in is not 
included in the assessment. 

If you are paying for your 
services privately when your 
savings reduce to near £23,250, 
you need to ask for a Social 
Work assessment by phoning 
0121 303 1234 or emailing 
csadultsocialcare@birmingham.
gov.uk. For further information 
visit birmingham.gov.uk/
helppayingforcare to view the 
Self-funders leaflet.  

*Please note that if your needs 
are met through non-residential 
services and you ask the council 
to arrange this for you, there is a 
one-off administration fee. See 
the Rates and Charges leaflet 
or visit birmingham.gov.uk/
helppayingforcare.



Will I have to give you all  
my money? 
No. You can keep the first 
£14,250 of any savings that you 
already have. In addition, if you 
are receiving your care and 
support in a care home setting, 
you will be allowed to keep a 
personal expenses allowance 
from your income. See the Rates 
and Charges leaflet or visit 
birmingham.gov.uk/
helppayingforcare. However, if 
you are receiving your care and 
support whilst remaining in  
your home, then you will be left  
a large share of your income to 
ensure that you can meet your 
commitments. In both 
circumstances the arrangements 
that you have in place to receive 
benefits and income will remain 
the same unless you decide to 
change this.

What happens to my  
assets between £14,250  
and £23,250? 
The financial assessment will treat 
you as having a ‘tariff’ income 
of £1 each week for every PART 
or complete £250 that you have 
between £14,250 and £23,250, 
for example, £14,600.00 will 
result in a ‘tariff’ income of £2 
per week. The ‘tariff’ income will 
be included in the calculations 

to determine your contribution 
towards the cost of your care  
and support and therefore you 
would be required to contribute 
£2 per week from your assets in 
addition to the contribution  
from your income. This weekly 
‘tariff’ income is different to the 
interest that you receive on  
your savings.

What if my financial 
circumstances change?
If your financial circumstances 
change at any time you must 
tell us straight away. You can 
contact Client financial services 
on 0121 303 2976 or email 
clientfinancialservices@
birmingham.gov.uk to let us 
know about the changes.

What will happen to my 
house if I move into a  
care home? 
If you own your house and you 
are moving into a care home 
for a long time, we will normally 
take the value of your home into 
account when we work out your 
weekly charge. If this applies to 
you, you should contact your 
social worker for a copy of the 
Deferred Payment leaflet or you 
can find this on birmingham.gov.
uk/helppayingforcare. 



Can I give away my savings 
or house? 
If you do, we may think that you 
have done so to avoid paying 
your proper contribution. If that’s 
what we decide, we can still use 
the amount you have given away 
when we work out your charge. 
Some examples of giving away 
your assets include the following:
• if you make a payment to 

someone else (for example as  
a gift)

• if you transfer the title deeds of 
a property to someone else 

• if you put money into another 
form which would affect how 
we treat it when we work out 
your charge. Some examples of 
this include setting up a trust 
fund that cannot be cancelled 
or buying an investment bond 
with life assurance. 

Can the amount I pay each 
week change?
Your assessed contribution will 
normally increase each year in 
April when the Government 
increases pensions and you 
will be notified about this. Your 
contribution could also be 
affected by a change in your 
financial situation or if there is a 
change in your care and support, 
for example you have been in 
hospital. You must contact us 

to notify us of any change to  
your finances.

How do I pay the charge for 
my care and support? 
You will receive an invoice usually 
every four or five weeks which 
tells you how much you need to 
pay, but if you receive a Direct 
Payment you must pay your care 
and support contributions into 
your Direct Payment Prepaid Card 
Account. There are lots of ways to 
pay – by direct debit, at the bank, 
online or by telephone. You can 
decide how you want to pay. 

What if I can’t afford to  
pay towards my care  
and support? 
The financial assessment will 
work out how much you need to 
pay and make sure that you have 
enough money for your other 
daily living needs. 

What if I can’t pay you at the 
right time? 
If you have difficulty making 
payment you must contact the 
Client Financial Services Team to 
talk about the problem. They can 
be contacted on 0121 303 2976.
It is important that you talk to us 
because if you do not pay your 
charge and do not let us know, 
we may have to pass your details 



onto a debt collection agency or 
our Legal Services Department. 

What if I do not agree 
with the amount I am 
asked to pay? 
If you think we have got your 
charge wrong, you can ask us to 
look at it again. You should tell  
us why you think the assessment 
is wrong and send this to:
Client Financial Services 
Constituency Manager, 
Financial Assessments, Adult 
Social Care, PO Box 16436, 
Birmingham B2 2ZE  

They will check the way that we 
have worked out your charge and 
tell you what they think. 

What if I do not agree  
with them? 
If you are not satisfied with the 
outcome of the check, you can 
appeal in writing setting out why 
you think the assessment is wrong 
and send this to:
Client Financial Services Team 
Manager, Adult Social Care,  
PO Box 16436, Birmingham  
B2 2ZE 

A review of your financial 
assessment will be carried out 
and you will be notified of the 
outcome within 28 days. 

Where can I get more 
information? 
The fastest way to get information 
and advice about adult social 
care, how to care for yourself 
and meet your care needs is by 
visiting: birmingham.gov.uk/
adultsocialcare. 
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Further information
   
Financial Assessments
Email clientfinancialservices@
birmingham.gov.uk or phone 
0121 303 2976.

You can also get information from 
the following organisations:

Citizens Advice
citizensadvice.org.uk
Telephone: 0344 477 1010

Money Advice Service
moneyadviceservice.org.uk
Freephone: 0800 138 7777

Age UK
ageuk.org.uk
All locations have contact 
telephone numbers which can be 
found on line or via directory.

Other leaflets in this series
Visit birmingham.gov.uk/
helppayingforcare: 
• Deferred Payments
• Direct Payments
• Choice of Home and  

Top-up Payments
• Rates and Charges
• Self-funders. 

Care Act details can be found at 
gov.uk (search Care Act).
If you use an organisation 
or individual that carries out 
regulated financial service 
activities in the UK, you are 
advised to check that they are 
authorised by the Financial 
Conduct Authority. You can check 
this by visiting fca.org.uk/firms/
systems-reporting/register


